Cavitatie
Dit is een imploderende cavitatie bel. Prachtig vastgelegd door onderzoekers aan de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.
Cavitatie is simpelweg kokend water. Het kookpunt vanwater varieert met de druk. Hoe lager de druk, hoe lager de temperatuur waarbijhet water kookt. Heeft u wel eensgekookt in de bergen? Het water kookte waarschijnlijk sneller, oftwel bij eenlagere temperatuur.
Onder uw schip en in het bijzonder in de buurt waar veel voorstuwing wordt gegenereerd, is er lage druk aanwezig. Deze lage druk kan door de vormen van uw onderwaterschip of schroef zo laag worden, dat het water gaat koken. Het kookpunt van het water is dan gelijk (of lager) dan het water waarin u vaart. De belletjes die ontstaan zijn gelijk aan de belletjes in uw pannetje kokend water.
Vanaf de start van de video, ziet u zo’n kokend belletje. Deze groeit omdat de (water)damp een groter volume heeft dan het water. Op moment dat het volume zijn maximum heeft bereikt, begint het imploderen van de bel. U ziet een stroom van inkomend water in de bel, van boven naar beneden. Op moment dat deze stroom water de bodem van de bel raakt, ontstaat een krachtige implosie. Dit is zo krachtig dat u zelfs een schokgolf kunt zien en het ontstaan van zelfs een beetje licht. De richting van de stroom water en het centrum van de implosie is altijd gericht naar een oppervlak toe (schip of schroef). Verbazingwekkend hoeveel energie hierbij vrij komt.
De kracht en richting van de implosie is voor schepen soms erg problematisch, lawaai of het verdwijnen van materiaal. Door te onderzoeken en te begrijpen, kan je de lage druk op schip of schroef met precisie probleemloos ontwerpen.